Welsh Springer Spaniel Club Nederland

Rasvereniging erkend door de Raad van Beheer

De Welsh Springer Spaniel is van oorsprong een jachthond. Deze taak is tegenwoordig nog maar voor weinig Welshjes weggelegd. In ons kleine land wordt relatief weinig gejaagd, en de drijfjachten waar in Groot-Britannië nog veel spaniels hun werk kunnen doen, zijn in Nederland zeldzaam. Jachttraining volgen met uw Welsh is echter ook de moeite waard als u nooit de kans of intentie heeft om echt te jagen. De hond krijgt de gelegenheid om zijn natuurlijke instinct en aanleg te gebruiken, en u krijgt een hond die beter getraind is. Na een training zal uw hond tevreden in zijn mand gaan slapen, meer nog dan na een lange wandeling. Laat u niet weerhouden door een afkeer van jagen, of trainen met wild! Veel mensen trainen jarenlang met plezier met hun hond, uitsluitend met dummy's.


3 WSS and Pheasant-Maud Earl

 
Spaniels zijn ontwikkeld om 'onder het geweer' te jagen. Dat betekent dat de hond dicht bij de voorjager blijft, en binnen schotsafstand naar wild zoekt. Vindt de hond wild, dan zal hij dit 'opstoten' en vervolgens gaan zitten, zodat het wild veilig geschoten kan worden. Een goede neus is essentieel, maar het is net zo belangrijk dat de hond onder controle staat. Een spaniel die achter wild aan rent is waardeloos als jachthond.
 
Een goede spaniel zal van nature willen jagen. Tijdens de jachttraining leert u uw hond om binnen een bepaalde afstand te blijven, en om een terrein systematisch af te zoeken. De hond moet ook leren om 'steady' te zijn op opvliegend of wegrennend wild, en op het schot. Er wordt gebruik gemaakt van fluitcommando's om de hond te sturen, te laten stoppen, en terug te laten komen.
 
Hoewel dit oorspronkelijk niet onder de taken van de spaniel viel, wordt tegenwoordig verwacht dat spaniels het geschoten wild ook apporteren. Wanneer de hond het wild (of de dummy) ziet vallen, spreken we van een markeerapport. Bij een verloren apport weet de hond niet waar de dummy ligt, en zal hij zijn neus moeten gebruiken om deze te vinden.
 
Er zijn verschillende mogelijkheden om jachttraining te volgen. Spanieltraining is het meest geschikt, omdat de aanleg van uw hond dan het beste tot zijn recht komt, en omdat u trainers krijgt die ervaring hebben met spaniels. Op twee locaties in het land wordt training gegeven die specifiek gericht is op (Welsh Springer) spaniels. In het voorjaar organiseert de WSSC een Introductiedag Jachttraining, waarbij u een theoretische inleiding krijgt, en vervolgens direct met uw eigen hond aan de slag gaat. Zie voor meer informatie en contactgegevens de pagina Jachttraining.
 
Jachtcommissie SUN organiseert proeven waarbij spaniels op werkkwaliteiten worden beoordeeld. In het voorjaar wordt een Jachtinstructiedag georganiseerd. Deze dag geeft informatie over het werken met spaniels, en vormt een goede introductie wanneer u met uw Welsh overweegt om jachttraining te gaan doen. In het najaar en de winter organiseert Jachtcommissie SUN certificaatdagen en veldwedstrijden.
 
De Jagersvereniging geeft op een groot aantal locaties jachttraining. Deze training is vooral gericht op apporteren, en leidt specifiek op voor de KNJV jachtproeven. Bij de jachtproeven wordt uitsluitend met wild gewerkt.
 
Sommige Kynologenclubs of hondenscholen geven apporteercursussen. Hoewel u hier niets leert over het specifieke spanielwerk, is het wel een goede manier om de basis van het apporteren aan te leren.
 
IMG 6616
 


Schijnwerper

 

 

SECRETARIS GEZOCHT

informatie bij penningmeester@wssc.nl

 

Brochure WSSC

Hier downloaden:
Brochure
De Welsh Springer Spaniel –
het ras, de aanschaf
en de rasvereniging

Informatie pupkopers

Hier downloaden:
Informatieblad voor pupkopers