Welsh Springer Spaniel Club Nederland

Rasvereniging erkend door de Raad van Beheer

In onze huidige samenleving is het van groot belang dat een hond goed wordt opgevoed. 'Werken' met de hond, of het nu tijdens georganiseerde trainingen is of informeel in de huiskamer of tijdens de wandeling, biedt de hond een kans om zowel lichaam als geest bezig te houden. Een hond die lichamelijk en mentaal voldaan is, is een veel prettiger huisgenoot dan een hond die zijn energie niet kwijt kan. Daarnaast versterkt samen trainen de band tussen baas en hond.
 

Puppycursus

Elke pup, of belangrijker nog: elke baas, zou een puppycursus moeten volgen. Zo'n cursus brengt de pup de eerste en belangrijkste beginselen van gehoorzaamheid bij. Daarnaast kan het onderdeel zijn van een goed socialisatieprogramma. Ook als u vroeger al eens een hond gehad heeft, is het zeker de moeite waard om een puppycursus te volgen. Inzichten in trainingsmethoden veranderen immers met de tijd. Ga voor u uw pup krijgt al eens kijken bij de hondenschool van uw keuze, om te zien of de training en instructeur u aanspreken.
 

Jonge hondencursussen

Na de puppycursus is uw hond nog zeker niet 'klaar'. Juist wanneer honden in de puberteit komen, ervaren veel mensen problemen met hun hond. Een vervolgcursus voor jonge honden bouwt verder aan de gehoorzaamheid van uw hond, en is van belang indien u een fijne en betrouwbare kameraad wilt. Dergelijke cursussen heten bij elke hondenschool of Kynologenclub anders. Informeer bij uw eigen school wat een geschikte cursus is.
 

Gedrag en Gehoorzaamheid (G&G)

 
Gedrag en Gehoorzaamheid is gehoorzaamheid voor gevorderden. Er zijn vier verschillende programma's (GG Beginners, GG I, GG II en GG III) met elk hun eigen oefeningen. Examens worden afgenomen door officiële keurmeesters. Deze sport, want dat is het eigenlijk, kan waarschijnlijk het best worden gezien als een uitdaging voor de baas om de hond gemotiveerd te houden bij het aanleren van soms wat statische oefeningen. Met de juiste training en doorzettingsvermogen is er geen reden waarom er met een Welsh Springer geen diploma's gehaald kunnen worden. GG-cursussen worden landelijk gegeven door locale Kynologen Clubs. Voor info: www.cynophilia.nl en www.raadvanbeheer.nl.  
 

Ringtraining

Bent u van plan om uw hond te gaan showen, dan is het aan te raden om ringtraining te volgen. Hier leert de hond om in het juiste tempo te draven en om stil te staan en zich door vreemden te laten betasten. De baas leert ondertussen hoe de hond het beste gepresenteerd kan worden. Ook als u geen showambities heeft, is het in sommige gevallen te overwegen om ringtraining te volgen, bijvoorbeeld als uw hond niet gesteld is op vreemde mensen. Door wekelijks op een positieve manier aan vreemde mensen te worden blootgesteld, kan de hond hier beter mee om leren gaan.
 

Agility

Agility of behendigheid is een sport waarbij de hond, begeleid door stemcommando's en gebaren van de baas, zo snel mogelijk foutloos een parcours van hindernissen moet afleggen. Landelijk worden wedstrijden georganiseerd, maar het is natuurlijk ook mogelijk om recreatief te trainen. Veel Welshen hebben plezier in deze sport, en het is fantastisch om een getrainde hond op snelheid een parcours te zien nemen. Een voorwaarde voor agility is dat de hond gezond is en geen overgewicht heeft. Laat uw hond bij twijfel door de dierenarts nakijken.
 
Agility 9
 

Rally-O

Rally-Obedience is een sport, waarbij met de hond een parcours wordt afgelegd. Onderweg worden ca. elke 5 meter oefeningen uitgevoerd, die door bordjes worden aangegeven. Ook dit is een wedstrijdsport: er zijn vier verschillende klassen in Nederland, en door kwalificaties te halen is het mogelijk naar een hogere klasse te promoveren. Voordeel voor veel mensen van Rally-O in vergelijking met G & G is dat het hier is toegestaan om de hond verbaal aan te moedigen en gebaren te gebruiken. Zie www.rally-o.nl voor meer informatie.
 

Doggydance

Bij doggydance voert de hond samen met de baas oefeningen uit op muziek. Ook voor wie zichzelf nog niet direct ziet 'dansen' met de hond kan doggydance training erg leuk zijn. In eerste instantie worden de hond verschillende oefeningen aangeleerd, zoals een rondje om de as draaien, op de achterpoten lopen, achteruit lopen, tussen de benen van de baas lopen, etc. Pas later wordt een routine samengesteld die bij een bepaalde muziek past.
 
Foto doggydance Ron Baltus
 

Flyball

Bij deze sport is het vooral de hond die sportief is; de baas moedigt vanaf de startlijn aan. Flyball is een teamsport waarbij twee teams van elk vier honden tegen elkaar strijden. De honden springen over vier hindernissen naar een apparaat, waar een bal uit wordt gelanceerd als de hond het apparaat goed aanraakt. De hond moet de bal vangen en mee terug nemen over de hindernissen. Zodra de eerste hond de finish gepasseerd is, mag de volgende starten. Het team waarbij alle honden als eerste gefinished zijn wint.
 

Treibball

Een relatief jonge sport, ontwikkeld in Duitsland. De bedoeling is dat de hond een aantal grote ballen naar een doel 'drijft'. De baas geeft vanuit het doel aanwijzingen, en moet de hond dus op afstand kunnen sturen. Erg leuk en fysiek niet belastend. Zie www.treibball.nl.  
 

Canicross

Veel mensen joggen al met hun Welsh Springer. Canicross is een wedstrijdsport, waarbij hond en baas een vaste afstand afleggen. De hond loopt aan een tuig. Zie www.canicrossnederland.nl.  
 

Speuren

Uw hond leert hier om het spoor van een persoon te volgen. Voor een hond is dit heel natuurlijk gedrag, maar het moet wel eerst duidelijk worden wat u van uw hond wil. De moeilijkheidsgraad van een spoor is afhankelijk van de ondergrond, wind, versheid en afleidingen (zoals kruisende sporen). Vooral leuk omdat u uw hond moet leren 'lezen', want honden geven op subtiele wijze aan of ze nog op een spoor zitten of niet.
 
Foto Marianne Coppelmans
 

Fietsen met de hond

De hond naast de fiets laten lopen is een populaire manier om de hond beweging te geven en conditie op te bouwen. Hierbij is het belangrijk om pas te beginnen als de hond volwassen is (12 maanden), en om de afstand langzaam op te bouwen. Is het warmer dan 19 graden, ga dan niet fietsen, want de hond kan snel oververhit raken. Controleer regelmatig de voetzooltjes op slijtplekjes. Bent u erg fanatiek, dan is het mogelijk om een Uithoudingsvermogenproef (UV) af te leggen. Hierbij loopt de hond een afstand van 20 kilometer naast de fiets. Deze afstand dient binnen twee uur te worden afgelegd. Een goed afgelegde proef resulteert in de officiële kwalificatie 'UV'. Zie www.raadvanbeheer.nl.
 
Desiree Jansen

 

Schijnwerper

 

 

SECRETARIS GEZOCHT

informatie bij penningmeester@wssc.nl

 

Brochure WSSC

Hier downloaden:
Brochure
De Welsh Springer Spaniel –
het ras, de aanschaf
en de rasvereniging

Informatie pupkopers

Hier downloaden:
Informatieblad voor pupkopers