Welsh Springer Spaniel Club Nederland

Rasvereniging erkend door de Raad van Beheer

RASGEBONDEN AFWIJKINGEN

De Welsh Springer Spaniel is een betrekkelijk gezond ras. De meest voorkomende kwalen bij Welshjes zijn geen levensbedreigende zaken, maar kunnen soms lastig of hardnekkig zijn. 

OGEN
Honden die ingezet worden voor de fokkerij worden onderzocht op oogafwijkingen. 70% van de Welshjes die onderzocht zijn is vrij van afwijkingen. Circa 25% heeft distichiasis, dat wil zeggen deze honden hebben één of meerdere oogharen op de boven- of onderooglidrand. Bij een hond horen hier geen haren te zitten. Of een hond hier eventueel last van heeft wordt niet zozeer bepaald door het aantal  haren, maar door de stand van de haartjes en de hardheid. Deze afwijking veroorzaakt (soms) traanogen door irritatie. De resterende 5% van de geteste Welshjes heeft diverse oogafwijkingen, zoals bijvoorbeeld entropion.

HEUPDYSPLASIE (HD)
Van alle in Nederland op HD geteste Welsh Springers heeft 80% goede heupen (A of B), 10% heeft matige heupen (C) en 10% heeft slechte heupen (voornamelijk D). Gelukkig zijn er maar weinig Welshjes die hier daadwerkelijk last van hebben (Elleboogdysplasie komt bij Welshjes zeer weinig voor). Het fokreglement van de Welsh Springer Spaniel Club staat het fokken met honden met slechte heupen niet toe.

EPILEPSIE
Epilepsie kwam in het verleden bij Welsh Springers nogal eens voor. In Nederland is dankzij gerichte fokmaatregelen van de WSSC vanaf 1988 het gemiddelde percentage epileptische honden minder dan 2%. Op dit moment bestaat er geen test die aan kan tonen dat een hond drager is van epilepsie. 

TRAGE SCHILDKLIERWERKING
Een aantal jaren bedroeg het aantal meldingen van Welsh Springers met een trage schildklierwerking ca 2 à 3%. Vanaf geboortejaar 2002 is het minder dan 1%.

ALLERGIE EN HUIDIRRITATIE

Sedert 2002 bedraagt het percentage Welsh Springers met allergieën en/of huidirritaties gemiddeld ca 6%. Dit betreft de som van zowel voedselallergieën, allergieën voor mijten, pollen, vlooienallergie en dergelijke als  huidirritaties met onbekende oorzaak. 

 

ENQUÊTE:

Elke Welsh Springer Spaniel eigenaar wordt geënquêteerd als de hond 3 jaar is. Uit deze enquêtering blijkt dat de top 6 kwalen zijn:
1. oorontsteking   ca 18%
2. anaalklierproblemen   ca 13%
3. schijnzwangerschap (bij teven) ca 12%
4. voorhuidontsteking (bij reuen) ca 8%
5. traanogen   ca 7%

6. allergie en huidirritatie  ca 6%


Heeft u vragen over de gezondheid van de Welsh Springer Spaniel of wilt u iets melden?
E-mail naar Maaike Groot (Rasadministratie WSSC): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Schijnwerper

 

 

SECRETARIS GEZOCHT

informatie bij penningmeester@wssc.nl

 

Brochure WSSC

Hier downloaden:
Brochure
De Welsh Springer Spaniel –
het ras, de aanschaf
en de rasvereniging

Informatie pupkopers

Hier downloaden:
Informatieblad voor pupkopers