Welsh Springer Spaniel Club Nederland

Rasvereniging erkend door de Raad van Beheer

De eerste Welsh Springer die in 1911 in het Nederlandse stamboek wordt ingeschreven is Mist, geboren in 1908 uit Longmynd Morgan x Longmynd Myfandy. Dit is meteen ook het enige dat er over deze reu bekend is. In 1951 verschijnt de eerste Welsh Springer op een tentoonstelling in Nederland: Red Rascal of Downland. In 1953 behaalt deze reu het Nederlands Kampioenschap. In 1954 bereikt de eerste teef Nederland (Rushbrooke Rhoda), en samen met Red Rascal is zij verantwoordelijk voor het eerste nest Welsh Springers dat in 1955 in Nederland geboren wordt, onder de kennelnaam 'of Riverland'. In de daaropvolgende jaren worden er nog enkele honden geïmporteerd. In de jaren 60 komt de fokkerij langzaam op gang.

003. 1955. Kamp.Rushbrooke Rhoda  pup 1ste nest.Foto Chr.A.Veldhuis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In 1967 start de kennel 'Fên Bjirkhieming's', die ook vandaag nog altijd actief is. Andere kennels die in deze tijd van start gaan zijn 'of Speldermark' en 'Tassel's'. Beide kennels importeren honden uit het moederland. Reliance of Krackton heeft maar liefst vier nakomelingen die Nederlands kampioen worden. Invloedrijke importen uit de jaren 70 zijn bijvoorbeeld Kamp. Plattburn Pinecob en Dalati Aled. Onder invloed van de Plattburn en Dalati honden verbetert het type, en verdwijnen de krullende vachten en kromme fronten die daarvoor algemeen waren. Het aantal nesten dat per jaar wordt gefokt is ongeveer gelijk aan de aantallen van de afgelopen jaren. Fokkers gaan vaker op bezoek in het moederland, en rasspecialisten uit het moederland komen het ras in Nederland keuren, zoals Mr. Harold Newman (Pencelli) in 1975. Succesvolle kennels uit de jaren 70 zijn 'van de Geasten', 'Isselsteyn's' en 'of the Half House'. Honden die veel winnen op tentoonstellingen zijn Kamp. Dalati Derw en Kamp. Isselsteyn's Cita. Kamp. Hud of the Half House is de eerste Welsh die in Nederland een rasgroep wint.
 
 
Kamp Isselsteyns Iris Foto Marinus Nijhoff     dalati20derw
 
In 1976 wordt een aparte rasvereniging voor de Welsh Springer opgericht: de Welsh Springer Spaniel Club in Nederland. Daarvoor waren liefhebbers van het ras aangewezen op de Nederlandse Spaniel Club. In 1978 wordt de WSSC erkend door de Raad van Beheer en begint de club met een rasadministratie, waarin zowel gegevens over de fokkerij als gezondheidsuitslagen zijn opgenomen. De belangrijkste vooruitgang in de gezondheid van Welsh Springers in Nederland die als een direct gevolg van het Fokreglement van de WSSC mag worden gezien is de daling in het voorkomen van epilepsie. Waar in 1987 nog 12 % van de honden aan deze ziekte lijdt, is dit percentage sindsdien gedaald tot 1-2 %. Al sinds 1978 geeft de enquête die door de WSSC onder eigenaren wordt afgenomen inzicht in voorkomende gezondheidsproblemen. Meer informatie over de geschiedenis van de WSSC is op een aparte pagina te vinden. Aan het einde van de jaren 70 starten twee nieuwe kennels: 'Our Loyal Welsh' en 'van Snellestein'. De laatstgenoemde kennel importeerde Sh. Ch. Kamp. Bramblebank Calamity Jane. Haar zoon Kamp. Valentijn van Snellestein en kleinzoon Nicolaas van Snellestein zijn van grote invloed op het ras geweest. Meerdere kennels zijn (deels) gebaseerd op 'van Snellestein' honden, bijvoorbeeld 'van Musselshof', 'van 't Slekkerhout, 'of the Yasmin Garden' en 'van 't Schokkerwaard'.
 
KampValentijnvanSnellestein Foto Susan Riese     ShChKamp BramblebankCalamityJane Foto Marinus Nijhoff
 
 
In de jaren 80 blijft de fokkerij stabiel. Tussen 1982 en 1986 worden fokkerij en showring gedomineerd door Welsh Springers uit de 'van Snellestein' kennel. Nu nog actieve kennels die in de tachtiger jaren van start gaan zijn 'van 't Schokkerwaard' en 'Inma's'.  Er worden nu voor het eerst ook honden uit andere landen dan Groot-Britannië geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Frankrijk ('des Terres Froides') en het toenmalige Tsjecho-Slowakije ('Jifex'). Belangrijke importen uit het moederland zijn Kamp. Dalati Sawel en Kamp. Nilyram Mr Dark Horse. Kamp. Dalati Sawel wint drie jaar op een rij de 'Uncle Sam Prijs', een beker voor de Welsh Springer met het hoogste aantal punten op een KNJV B-diploma. In 1988 wint voor de tweede maal een Welsh Springer de rasgroep: Kamp. Ionathan Cymro van Snellestein.
 
     Kamp Nyliram Mr Dark Horse fotoAlice van Kempen
 
 
Het ras krijgt relatief veel aandacht in de kynologische pers in de jaren 90, bijvoorbeeld ter gelegenheid van het 15-jarig en 20-jarig bestaan van de rasvereniging. In 1990 start de kennel 'van Berkenstein', die inmiddels al zo'n 20 kampioenen heeft gefokt. Kamp. Northoaks Sea Sun Flower is een reu van betekenis, zowel voor de fokkerij als op shows. Niet alleen wordt hij als eerste Welsh Springer Best-in-Show op een grote tentoonstelling, maar hij is ook de vader van zes Nederlandse kampioenen. Een daarvan is Kamp. Lathyrus of the Yasmin Garden, uit de kennel 'of the Yasmin Garden', die vooral in de jaren 90 actief is. Kamp. Nyliram Mr Dark Horse is top Welsh Springer in 1993, 1994 en 1995 en nog steeds recordhouder van het aantal kampioenschappen op het Europese vasteland. Kamp. Inma's Nimble Nidian wint meerdere rasgroepen en Reserve Best-in-Shows. In de late jaren 90 is Teske van de Ollandse Hoeve succesvol op het gebied van de jacht: zes jaar op rij wint zij een van de wisseltrofeeën voor jachtprestaties.
 
inmasnimblenidian     sunny
 
In de jaren na het millennium is Kamp. Bartholomeüs van de Oude Maas een van de top Welsh Springers. In 2002 wint een Welsh Springer voor de tweede maal de Best-in-Show titel: Kamp. Inma's Valuable Vivian. De Inma's kennel domineert de showring, en produceert kampioen na kampioen. Kamp. Inma's Famous Again wint driemaal de kampioenschapsclubmatch: in 2006, 2008 en 2011. Een tweede succesvolle kennel, die in 2001 begint met het fokken van Welsh Springers, is 'from Kind of Magic'. Kamp. Huckleberry from Kind of Magic wint de kampioenschapsclubmatch in 2010 en wordt beste reu in 2011. In 2012 komen beide winnaars uit deze kennel: Kamp. Melrose from Kind of Magic en Kamp. Mastermind from Kind of Magic. Door het versoepelen van de quarantaineregels in Groot-Britannië is het voor fokkers nu ook mogelijk om naar het moederland te reizen voor een dekking. Ook vinden dekkingen plaats d.m.v. kunstmatige inseminatie, zodat reuen uit de Verenigde Staten nu ook gebruikt kunnen worden. Daarnaast blijven fokkers dekreuen uit het buitenland importeren, zoals bijvoorbeeld My Welsh I Can Do It (Denemarken) en Eastfarm's Midnight Sun (Finland) door kennel Fan 't Detica.
 
     Huckleberry website Jolanda
 
Bron: Ria Hörter
 
Een uitgebreide geschiedenis van de Welsh Springer Spaniel en de WSSC in Nederland verscheen in 2011, ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de rasvereniging. Deze publicatie werd geschreven door Ria Hörter en is verkrijgbaar in de WSSC-Shop.
 

Schijnwerper

 

 

SECRETARIS GEZOCHT

informatie bij penningmeester@wssc.nl

 

Brochure WSSC

Hier downloaden:
Brochure
De Welsh Springer Spaniel –
het ras, de aanschaf
en de rasvereniging

Informatie pupkopers

Hier downloaden:
Informatieblad voor pupkopers